Thorvald Afdrukken

Biografie van Thorvald Dudok van Heel, geb. 1940.Thorvald

 

Door zijn werk als heilpedagoog met gehandicapte kinderen, kwam op latere leeftijd de behoefte boven zich meer te verdiepen in houtbewerking en beeldhouwerij.

Daartoe volgde hij een opleiding beeldhouwerij aan de Alanus Hochschule te Alfter/Bonn(Dld) en later twee bronsgiet cursussen in Ned.

Sinds 1998 jaar werkt hij hoofdzakelijk aan grote en kleinere beelden, gehakt uit Noorse Larvikietsteen.

Zijn werk is abstract en exploratief en raakt het gevoelsleven van degene die naar het beeld kijkt en in zich opneemt.

Sinds 2007 is zijn werk ondergebracht in een stichting, de “Stichting Beeldhouwerij Thorvald”. Hiermee wil hij bereiken dat dit werk in hardsteen voor een breder publiek toegankelijk wordt. Tevens wil hij de rijke ervaringen die verbonden zijn met de totstandkoming van dit werk beschikbaar stellen aan jong startende beeldhouwers, die ondersteuning zoeken bij de ontwikkeling van hun vak.

Zo bestaat er al een jarenlange samenwerking met de kunstopleiding en studenten van de Alanus Hochschule in Alfter/Bonn. Deze samenwerking komt vooral tot uitdrukking in de jaarlijkse, negen weken durende, steensymposia voor deze beeldhouwstudenten in Noorwegen, waar ter plekke in het genoemde Larvikietsteen wordt gewerkt.

Geregeld stelt hij zijn werk tentoon in Bredevoort en zijn atelier te Bredevoort-nl.